Ostatnio zapanowa艂 istny sza艂 na mleko i ser kozi. Ceny mleka i sera koziego osi膮gaj膮 zawrotne ceny i przyznam, 偶e te偶 uleg艂am tej psychozie. Co mleko i ser kozi maj膮 takiego, czego nie ma mleko krowie i dlaczego coraz cz臋艣ciej po te produkty si臋gamy?

Smak i zapach mleka i sera koziego jest do艣膰 specyficzny i nie ka偶demu przypadnie do gustu. I cho膰 dawniej produkty kozie kojarzy艂y si臋 z bied膮, dzi艣 powracaj膮 do 艂ask i to do 艂ask z najwy偶szej p贸艂ki. S膮 w Polsce regiony np. na Podkarpaciu, gdzie mo偶na znale藕膰 gospodarstwa z tradycjami wyrobu przetwor贸w kozich si臋gaj膮cych nawet kilkuset lat!

Dla os贸b z alergi膮 na mleko krowie, produkty kozie takie jak mleko i ser kozi, nie s膮 niczym nowym.

Podstawowe zalety mleka koziego to:

  • mniej laktozy i kazeiny, czyli dw贸ch podstawowych bia艂ek odpowiedzialnych za alergi臋 wywo艂ywana przez mleko krowie
  • jest bogate w wap艅, magnez i fosfor (bardziej ni偶 mleko krowie!), dzi臋ki czemu korzystnie wp艂ywa na mineralizacj臋 ko艣ci
  • zawiera prebiotyki (czyli substancje stymuluj膮ce rozw贸j w艂asnej prawid艂owej flory jelitowej. Nie myli膰 z probiotykiem czyli gotowymi bakteriami! )
  • poprawia przyswajalno艣膰 偶elaza przyjmowanego z po偶ywieniem 
  • zawiera bardzo wa偶ne aminokwasy egzogenne (czyli dostarczane do organizmu z po偶ywieniem), kt贸re odgrywaj膮 istotn膮 rol臋 w regulacji nastroju, snu, odczuwania b贸lu czy prawid艂owej pracy uk艂adu nerwowego
  •  zawiera kwasy omega 6 czyli niezb臋dne nienasycone kwasy t艂uszczowe (NNKT), a wi臋c takie, kt贸rych sami nie jeste艣my w stanie wytworzy膰, a kt贸re s膮 nam niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania
  • ma mniej t艂uszczu ni偶 mleko krowie, 艣wietnie wi臋c sprawdza si臋 u os贸b maj膮cych problem z nadwag膮
  • jest trawione szybciej i dok艂adniej  ni偶 mleko krowie, gdy偶 kuleczki t艂uszczu w mleku kozim s膮 drobniejsze ni偶 innych t艂uszcz贸w mlecznych, wi臋c 艂atwiej emulguj膮 i szybciej przechodz膮 w form臋 przyswajaln膮 przez nasz organizm.

Dlaczego mleko i ser kozi musz膮 jednak tyle kosztowa膰? Ot贸偶 ze wzgl臋du na mniejsz膮 zawarto艣膰 kazeiny przetw贸rstwo mleka koziego jest znacznie trudniejsze ni偶 krowiego, bo mniej kazeiny oznacza mniej zwi臋z艂y skrzep i wytworzenie sera wymaga znacznie wi臋cej zachodu. Dlatego wi臋cej do wyboru mamy ser贸w mi臋kkich, twarogowych oraz kr贸tko dojrzewaj膮cych,  a mniej odpowiednik贸w krowich ser贸w 鈥炁济撑倀ych鈥 (kt贸re zreszt膮 s膮 偶贸艂te tylko dlatego, 偶e dodaje si臋 do nich karoten). Wi臋cej szczeg贸艂贸w technologicznych wytwarzania sera z mleka koziego mo偶na znale藕膰 tutaj .

Kupuj膮c ser kozi, podobnie jak w przypadku innych produkt贸w spo偶ywczych, zawsze warto pochyli膰 si臋 nad etykiet膮 i sprawdzi膰, czy mamy do czynienia w 100% z koz膮 czy te偶 znajduje si臋 tam jaka艣 domieszka krowy.